Mediation door leerlingen zelf
Het zijn de spanning, de kick van het geweld waarmee veel jongeren zich willen waarmaken en hun grenzen telkens opnieuw proberen te stellen. Jongeren krijgen nu nauwelijks verantwoordelijkheid voor het oplossen van onderlinge ruzies.
Het kost hen nogal wat moeite het overwicht, de macht van een volwassen bemiddelaar zoals de docent te accepteren. Mediation door leeftijdgenoten legt de verantwoordelijkheid bij de leerlingen zelf neer.
Een training voor leraren en leerlingen.
Stichting Formaat
Het theatergezelschap Formaat gaat er van uit dat theater geen exacte weergave van de realiteit is, maar een opvatting erover. Het onderzoekt vormen van onderdrukking en geweld in de samenleving en zoekt vooral naar de redenen waarom deze blijven bestaan, ondanks dat vrijwel iedereen zegt, dat zij of hij er tegen is.
Doel van de theatervoorstellingen is om maatschappelijke veranderingsprocessen te ondersteunen en begeleiden. Dat gebeurt door in te spelen op actuele ontwikkelingen en in te zetten op preventie.
Voor jongeren van 10 tot 18 jaar heeft Formaat drie theaterprojecten rond het thema ‘geweld’:
- Haviken over pesten (musical, 10-14 jaar);
- Tolero over agressie (jongeren in het alge-meen, ouders, scholen);
- Veilig spel over geweld op en om het voetbal-veld (standbeeldtheater, jeugdspelers van voetbalclubs, vanaf C-jeugd).
Formaat speelt op scholen, in jongerencentra en voor begeleiders van jongeren.
TV-geweld
In ons dagelijks leven is de televisie een trouwe huisgenoot, mede-opvoeder en soms baby-sitter! Naast veel positiefs brengt de TV echter ook een wereld met veel agressie en geweld, opgeklopte sensatie en bijbehorende angstaanjagende muziek in onze huiskamer. In die wereld wordt veel gevochten en geschoten – geweld lijkt daarin een normaal middel om conflicten op te lossen.
De werkgroep TV geweld vindt die gewenning, het domweg accepteren van geweld en agressie als vorm van ontspanning, geen goede zaak.
Naast contacten met overheid en media verzorgt de werkgroep ook spreekbeurten voor ouder-avonden, buurthuizen, pedagogische opleidingen, etc. en verschaft materiaal voor studenten en scholieren die een scriptie of werkstuk maken.
Museum voor Vrede en Geweldloosheid
In 1994 is het initiatief genomen voor een Museum voor Vrede en Geweldloosheid. Het is de bedoeling om het museum varend naar de mensen toe te laten komen! Een schip biedt bovendien de mogelijkheid om van de aankomst in een stad een unieke gebeurtenis te maken met theater en muziek. In het bijzonder zal de schooljeugd worden bezocht, maar ook andere groepen willen wij uiteraard bereiken. Kortom, vredeseducatie voor jong en oud!
Op dit moment beschikt het Museum over een aantal tentoonstellingen die voor plaatselijke exposities uitgeleend kunnen worden. Bijzonder geschikt voor scholen of wijkcentra.