Kinderen en … omgaan met conflicten
Twee kleuters willen allebei met het springtouw spelen. Beiden trekken om het hardst. De juffrouw wil het niet aanzien en komt er tussen: ‘Geef maar hier dat touw, dat is niet voor ruziemakers.’ Met een dergelijke verlies-verlies-situatie schieten de kinderen zelf niet veel op. Wat hebben ze hier nu van geleerd? Kinderen en … omgaan met conflicten is een methode om kinderen te leren hun crea-tiviteit te ge-bruiken bij het oplossen van hun conflicten.
VredeMagazijn / Paxhuis
Kinderen leren om te gaan met conflicten moet doorlopend geoefend worden. Liefst aan de hand van nieuwe praktijkvoorbeelden uit hun eigen leefwereld.
In aansluiting op Kinderen en … omgaan met conflicten zijn ter gelegenheid van het Decennium voor een Cultuur van Vrede en Geweldloosheid voor de Kinderen van de Wereld een nieuw blad voor leerkrachten (VredeMagazijn) en een inter-actieve website voor kinderen (Paxhuis) in de maak.
Ze zijn bedoeld om kinderen regelmatig te confronteren met vrede, vreedzame actie en een cultuur van vrede en hen te laten zien dat (werken aan) vrede spannend, interessant en ‘cool’ kan zijn.
VredeMagazijn en Paxhuis kunnen ook los van Kinderen en … gebruikt worden, bijvoorbeeld als vervolg op anti-pest-projecten’en de activiteiten van ‘de vreedzame school’.
Vluchten voor Geweld
Kinderen krijgen regelmatig beelden te zien van oorlogslanden; van vluchtelingenkampen met veel kinderen dicht bij die oorlogslanden; van asielzoekers in Nederland; van debatten in de Tweede Kamer over ‘ons’ asielbeleid.
Deze gastles voor de bovenbouw van het basis-onderwijs geeft inzicht in de situatie waarin vluchtelingenkinderen in ons land terecht komen. Ze laat zien hoe het geweld waarvoor ze gevlucht zijn doorwerkt in hun leven.
Na een rollenspel over situaties in een asiel-zoekerscentrum is er gelegenheid voor de kinderen om te reageren en te praten over dit onderwerp. Tot slot is er een creatieve verwerking.
Het rollenspel is onder andere gebaseerd op een tweetal boeken (De dag van het laatste schaap en Tuig) van Els de Groen over jongeren die gevlucht zijn voor het oorlogsgeweld in hun land.
Musicians without Borders
De taal die muziek spreekt is universeel, van hart tot hart. Muziek overstijgt de grenzen die mensen verdelen en kan die mensen inspireren tot creatieve oplossingen.
Musicians without Borders is een netwerk van muzikanten die in gebieden waar oorlog is geweest de muziek gebruiken om bij te dragen aan traumaverwerking en verzoening.
Musicians without Borders is tijdens de Kosovo crisis ontstaan uit een samenwerking van muzi-kanten met een voorliefde voor wereldmuziek. In de zomer van 2000 heeft Musicians without Borders een tournee gemaakt door Macedonië en Bosnië, waarbij concerten en workshops werden gegeven met lokale muziek- en dansgroepen, uit de verschillende etnische bevolkingsgroepen.
In Nederland bezoekt Musicians without Borders vluchtelingen uit oorlogsgebieden met een aanbod van workshops en concerten voor kinderen en volwassen.